Hvis man tar alt som drikkes av ulike drikker i verden, så kommer te på andreplass etter vann. Det sier utrolig mye om hvor populært og ikke minst vanlig te er. Alle mennesker og alt levende trenger vann for å overleve. Ok, det forklarer jo ganske enkelt hvorfor vann er det som rangerer på første plass.

Men hva med andreplassen som er te? Mennesker har drukket te i over to tusen år og mange sverger til teens mange helsebringende effekter. Denne drikken er dypt forankret i mange kulturer, og er selve essensen i enkelte eldgamle tradisjoner.

Hva er Oolong te?

Man deler hovedtypene av te inn i fire forskjellige typer. Det er grønn, hvit, sort og Oolong te. Disse fire typene kommer alle fra planten Camellia sinensis. Urtete regnes faktisk ikke som helt ekte te siden de ikke kommer fra denne planten.

Hva er Oolong te?

Av all te som drikkes i verden regner man at Oolong te kun står for ca. 2%. Selv om den ikke er like populær, burde den være like anerkjent som de andre typene. Det går nok mest ut på at teens egenskaper er kunnskap som ikke er like allmennkjent. I for eksempel de fleste te-seremonier i Kina, brukes det Oolong te.

Oolong te varierer veldig i farge, smak og styrke

Alle kjenner til eller har hørt om grønn te og sort te. Oolong te plasseres midt mellom disse to te-sortene.

Oolong te varierer veldig i farge

Når man fremstiller Oolong te foregår det en prosess som gjør at tebladene oksiderer. Mens tebladene oksiderer, avbryter man underveis før tebladene blir sorte. Noen sorter har kun oksidert i 30 % av tiden, da avbrøt man oksideringen tidlig. Mens i andre varianter lot man for eksempel oksideringen vare i hele 85%, mot nesten sort te. Dette gir lyse og mørke farger og ulike styrker på ferdig Oolong te.

Nordmenn kan med fordel drikke mer Oolong te

Kliniske studier gjennomført i Kina viser at ved å drikke Oolong te jevnlig, vil det ha en positiv effekt på kroppen og senke det farlige kolesterol nivået. Den samme studien viste at menn som drakk en eller flere kopper per dag hadde lavere risiko for hjerte lidelser.

Nordmenn kan med fordel drikke mer Oolong te

En annen studie ble gjort med forsøk på mus. Alle forsøksmusene ble satt på en høy fett-diett og resultatet viste at de som fikk tilsatt Oolong te gikk mindre opp i vekt enn de som ikke fikk teen. Mange har også fremmet denne teen som et tilskudd og hjelpemiddel for de som ønsker eller må gå ned i vekt. Det er visse studier som konkluderer med positivt vekttap ved inntak av Oolong te.

Flere har begynt å bytte ut kaffe med te

Oolong- og grønn te inneholder omtrent like my koffein, og kan derfor nytes som en oppkvikkende drikk i en travel hverdag. Kaffe som mange nordmenn fremdeles sverger til, inneholder ca. dobbelt så mye koffein som Oolong te. På grunn av dette er også kaffen mye sterkere for magen og ved for mye kaffe opplever også mange plager som hodepine og magesmerter. Dette slipper man hvis man velger å drikke te.

bytte ut kaffe med oolong te

Noe annet mange kanskje ikke vet er at Oolong te inneholder en ufarlig mengde naturlig fluor. Dette er jo bare et pluss i kampen for å unngå hull og karies. Mens inntak av kaffe i store mengder er kjent for å kunne føre til misfarging av tennene.

Dette er ikke en te som koster mye. Man får kjøpt forskjellige typer Oolong te i ulike butikker og utsalgssteder i tillegg på nett. Mange har åpnet øynene for denne drikken som virker beroligende og kan hjelpe en å stresse ned, samtidig som den er en god oppkvikker. Denne teen er rik på antioksidanter og C-vitamin.

Kilder: