Ordinære apotekvarer har forandret seg mye de siste årene. Apotekene har utvidet varesortimentet kraftig og man ville ikke kjent igjen et apotek fra 1980-årene.

Tidligere var det kun medisiner man fikk kjøpt og valgmulighetene var heller ikke store. Nå kan man velge mellom det originale merket som for eksempel Paracet, og andre merker med akkurat det samme virkestoffet Paracetamol. Den eneste forskjellen er prisen for de ulike tablettene inneholder akkurat det samme.

International påvirkning

Apotek på nett er en velutviklet bransje i flere andre land som blant andre USA og nabolandet vårt Sverige. Her i Norge ligger vi fremdeles ganske langt etter, men markedet er i en enorm vekst og man antar det kommer mange nye aktører i tiden fremover. Presset på de norske myndighetene for å åpne opp for dette markedet kom fra utlandet. Dette skjedde gjennom en EU-dom som sa at nordmenn ikke kunne nektes å handle reseptfrie legemidler fra utlandet på internett.

Det var vanskelig å se hvor raskt bransjen utviklet seg

apoteker

Utviklingen har vært veldig rask og tilbake i 2007 sa legemiddelinspektør Jørgen Huse i et intervju med nettavisen, at de hadde fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å se på mulige endringer i apotekerloven. Han regnet med at det ville bli åpnet for salg av reseptfrie legemidler året etter i 2008. Han trodde da at det mest sannsynlig ikke ville bli lov å selge reseptbelagte medisiner på internett.

Allerede i 2007 startet da det første apoteket på nett som da var Allianse kjeden. De solgte dog ikke legemidler. Hopper vi frem til 2014 sa Stortinget ja til salg av reseptbelagte medisiner. Og i 2016 åpnet flere aktører apotek på nett som satte i gang med salg av reseptbelagte medisiner i tillegg til andre apotekvarer. Overskriften som kunne leses på internett sa at man ikke trodde det umiddelbart ville ta av.

Pasienter og kunder har fått det bedre med apotek på nett

Helseminister Bent Høie sa i 2016 da Apotek 1 lanserte sitt nettapotek med salg av reseptbelagte medisiner, at regjeringens fokus var pasientene og kundene. Det offentlige gjorde et bevisst valg i å investere penger for å få etablert den offentlige infrastrukturen som måtte på plass. Målet som helseministeren påpekte, var at pasientene og kundene skulle få lettere tilgang til medisiner.

Nettapotek på nett

Det skulle bli enklere for nordmenn å få tak i livsviktige medikamenter. Når et nytt marked blomstrer opp, vil man automatisk få konkurranse om kundene. Dette kommer også nordmenn til gode. Konkurranse betyr bedre tjenester og lavere priser. Resultatet for pasienter og kunder er at det er blitt både enklere og billigere.

Det skal være trygt å handle legemidler på nettet

Et annet veldig viktig moment har nok også folks trygghet og helse. Ved å ikke tilby nordmenn reseptbelagte medikamenter på nett ville faren være at enkelte kjøpte fra utenlandske og useriøse aktører over internett. Risikoene er mange og kan være svært alvorlige. Man har funnet blant annet medikamenter uten virkestoffer eller ujevne doseringer solgt fra illegale aktører på nett.

Interpol gjennomføre i 2010 operasjonen Pangea III. Operasjonen foregikk i 40 land med et koordinert samarbeid mellom nettoperatører, myndigheter og kortselskaper.

Sikker netthandel på nettapotek

Dette var den største aksjonen av sitt slag og resultatet var en stor mengde arrestasjoner og beslag av tusenvis potensielt farlige og ulovlige legemidler. Illegale nettapotek ble fjernet fra internett og myndigheter begynte kanskje å se at dette var et marked som burde bygges opp på en kontrollert og trygg måte. Det er nå et EU-krav at alle som selger legemidler lovlig, skal ha et skal ha en logo som viser det på nettsiden.

Nordmenn omfavner prissammenligning og tilbud

Flere og flere ser mulighetene i et enormt uutviklet marked og kampen om kundene kommer garantert til å være fokuset til de som investerer i apotek på nett. Nettapotekene ser nok tidlig at for å overleve må de være gode på pris. Nordmenn generelt er blitt gode på å lete etter best pris på andre typer varer og man kan ikke regne med at det blir noe annerledes med apotek på nett.

Best pris

Enkelte tilbyr for eksempel gratis frakt på reseptbelagte medisiner. Det skrives ut over 50 millioner resepter årlig og dermed gir det mening at dette er et område nettapotekene ønsker å konkurrere om. Og så er det de nettapotekene som går enda lengre. De tilbyr gratis frakt på absolutt alle varer. Det nyetablerte nettapoteket Sportsapoteket.no, er en av disse som blant flere andre ting tilbyr dette.

Apotek på nett åpner for nye nisjer

I en tid da denne bransjen fremdeles er såpass ung, åpner det mulighetene for de som har visjoner og ser muligheter utover hva et standard apotek er. Skal man være med på utviklingen av apotek på nett kan man også kanskje tenke nytt?

apotek på nett i dag og andre nisjer

Som nevnt i begynnelsen av artikkelen så har et apotek forandret seg veldig de siste 30-40 årene. Vareutvalget har ikke bare blitt kraftig forbedret når det gjelder valgmuligheter mellom ulike medikamenter. Selve varesortimentet er forandret. Står man i kø for å hente ut medisiner kan man kikke seg rundt og legge merke til hvor mange forskjellige typer varer apotekene har. Hvis man gikk inn for det kunne man nok handlet alle julegavene sine på et apotek.

En bransje med fordeler

Skjønnhetsprodukter som hudpleie, sminke og neglelakk er blitt typiske varer på de aller fleste fysiske apotek. Bransjen har forstått at mersalg gir mening. Apotekene kan også sies å ha en fordel ved å være helsefokusert da de selger legemidler og produkter som skal få oss til å føle oss bedre. Det vil være naturlig for oss som forbrukere å vise apoteket tillit når de selger daglige hudpleieprodukter som skal hjelpe mot tørr hud osv.

Allerede ved å være et apotek drar bransjen en fordel av å oppfattes som seriøs. Mange tenker nok at selges det på apoteket så må det være av god kvalitet eller være godt for helsen. I hyllene finner man alt fra sjokolade, slankeprodukter, barneleker og enkelte klesplagg i ull. På denne årstiden bugner apotekene av forskjellige gaveesker som mange kommer til å finne under juletreet i år.

Fornøyd apotekkunde

Visjoner og nisjer

Apotek på nett er fri for fysiske begrensninger og dermed åpnes det naturlig nok opp for nye muligheter. Ved å ikke være bundet av fysiske lokaler så unngår man automatisk temaer som hylleplass og vareeksponering i butikk. Alle varer får lik mulighet og man hindres ikke av mangel på plass.

I høst ble Sportsapoteket lansert. De har sett denne bransjen som muligheten til å utvikle en nisje på markedet. Visjonen deres er at helse er nøkkelordet for et apotek. Videre mener de og at mennesker trenger og ønsker mer enn bare medisiner og legemidler for å føle seg bedre og holde seg frisk.  Sportsapoteket.no tilbyr også formidling av behandling gjennom samarbeidspartnere. På nettapoteket kan man direkte klikke seg inn på klinikk for Alle og bestille eller utforske ulike behandlinger.

Hva er satsningsområdene apotek på nett tilbyr med tanke på helsen vår?

Her viser denne nye aktøren nevnt ovenfor, at et nettapotek kan være noe mer enn tidligere. Ved å åpne opp for mer helsemessig sportsutstyr og utstyr til rehabilitering forvandles apoteket til et mer utvidet helseorientert utsalgssted. Alle kan jo spørre seg om hva som gir god eller dårlig helse, og deretter hva vi kan gjøre for å påvirke dette i positiv retning.

God helse er viktig

Et godt utgangspunkt er kanskje å sette helse sammen med livskvalitet. Alle bruker utstyr eller tar i bruk legemidler som forbedrer helsen og dermed livskvaliteten.

I mange apotek får man i dag kjøpt noen få enkle hjelpemidler som gir støtte til håndledd eller knær. Dette hjelper slik at man fungerer bedre i hverdagen og eller kanskje blir permanent bra. Tenk hvor stor fordelen er for apotek på nett som kan utvide dette varesortimentet uavhengig av fysisk hylleplass?

Vitaminer og andre helsebringende varer opptar også stor plass på et apotek i dag. Man blir anbefalt å ta en mengde ulike daglige tilskudd for å like mye opprettholde og unngå dårlig helse, som å få bedre helse. Om det er Omega-3 tilskudd for hjerte eller beroligende te, så er dette enda en plattform apotekene kan bygge videre på.

Mange lokalsamfunn er redd for at deres lokale apotek vil forsvinne.

I mange tilfeller er det nok riktig at det ikke blir lønnsomt for alle, og noen kommer nok til å måtte stenge dørene. På et lite sted overlever kanskje bare en hvis det tidligere har vært to apotek. Dette er dessverre en konsekvens av økende handel på nett i alle bransjer.

Myndighetene har på plass en lov som sier at for å kunne starte et apotek på nett så må man ha et fysisk apotek. Mange i bransjen tror og mener at nettapotekene kan bli et supplement til dagens fysiske utsalgssteder. Mange mennesker vil også i fremtiden ønske å snakke personlig med fagfolk når det gjelder egen helse. Selv om apotekene på nett har diverse måter man kan kommunisere med fagfolk på så vil nok mange fremdeles foretrekke å møte farmasøyten ansikt til ansikt.

Kilder: